SV NO DK EN FI
SV NO DK EN FI
Fallskyddssystem

5 typer av fallskyddssystem

Fall är en av vanligaste orsakerna till skador på byggarbetsplatser. Du behöver inte falla långt för att bli allvarligt skadad eller till och med dö. För din egen och din personals säkerhet bör du känna till de grundläggande typerna av fallskyddssystem och vad som fungerar bäst för olika situationer och förutsättningar. De grundläggande typerna av fallskyddssystem inkluderar skyddsräcken, färdskydd, färdskydd, fallbegränsning, fallförhindring och kontrollzoner.

1) Skyddsräcken

Skyddsräcken är en av de vanligaste typerna av fallskydd för tak och är ett utmärkt val av fallskyddssystem eftersom de tar bort fallrisken helt och hållet genom att sätta en barriär mellan arbetarna och kanten. Simpel, effektivt, billigt. 

2) Färdskydd

Ett färdskyddssystem hindrar dig från att komma för nära en oskyddad kant. Det begränsar hur långt du kan röra dig för att förhindra att du faller. När du kommer till den öppna kanten av ett golv eller tak håller fallskyddssystemet dig tillbaka.

Ett färdskyddssystem är en sammansättning av komponenter utformade för att förhindra att arbetare når en obevakad kant. Systemet består av en snodd, en livlina och en säkerhetssele eller bälte. 

3) Fallbegränsning

Ett fallbegränsande system är en kombination av ett arbetspositioneringssystem (en bosuns stol, en swingscen, ett arbetspositioneringsbälte, eller liknande) och fallbegränsande utrustning (repgripare, fallskyddare, linmansstolpklättringsbälte).

4) Fallförhindring

Ett fallförhindringssystem hindrar dig från att komma i kontakt med marken efter att du har ramlat. Det är helt enkelt ett fallskyddssystem som stoppar ditt fall.

Du måste använda ett system för fallförhindring om du arbetar från:

 • Ett obevakat arbetsområde som är mer än 3 meter över närmaste säkra nivå.
 • Ett obevakat arbetsområde som är ovanför någon yta eller sak som kan orsaka skada på dig vid kontakt.
 • Ett obevakat arbetsområde som är ovanför en öppen tank, grop eller kar.
 • En arbetsplattform som är 3 meter över en permanent, säker nivå.
 • Varje arbetsområde där ett arbetsmiljöombud har bestämt att det är nödvändigt

Ett fallförhindringssystem måste begränsa det totala fallavståndet till ett avstånd som är mindre än avståndet från arbetsområdet till en säker nivå, vatten eller ett hinder under. Det måste också begränsa fallets påverkan på en arbetares kropp till 8 kN. Detta kan uppnås genom att använda en stötdämpare eller genom att begränsa det fria fallavståndet till 1,2 meter. Ett fallförhindrande fallskyddssystem består av en stark snodd och ett starkt ankare. Ankaret för ett individuellt fallförhindrande fallskydd på tak(endast för en person) måste kunna motstå en kraft på 22 kN – ungefär vikten av en medelstor bil. Snodden kan kopplas till ankaret direkt eller via ett livlinasystem.

Innan en anställd släpps in på ett område där det finns risk för fall ska arbetsgivaren och byggmästaren se till att den anställde är instruerad om områdets fallskyddssystem, i undsättningsförfarandet efter ett fall och att den anställda är medveten om alla procedurer som ska följas.

Om en anställd hamnar i sitt fallförhindrande fallskyddssystem krävs följande:

 • Eftersom arbetaren kommer att behöva räddas snabbt måste en räddningsplan tas fram i förväg.
 • Fallskyddsutrustningen måste tas ur drift efter fallet och inspekteras av en kompetent person och repareras enligt konstruktörernas eller tillverkarnas specifikationer innan den åter tas i bruk.

5) Kontrollzon

En kontrollzon får användas där det är ogenomförbart att använda ett fallskyddssystem. Det är huruvida inte tillåtet på ytor med en lutning över 3 på 12 och på en ställning. En varningslinje ska sättas upp 2 meter från en obevakad kant och personal som arbetar i kontrollzonen ska använda en annan form av fallskydd för tak.

 

Fallskyddssystem från BGFIX

Medans vi inte erbjuder alla typer av fallskydd, de fallskydd vi erbjuder är av högsta kvalitet och kan anpassas efter dina behov. Hos BGFIX kan du köpa och hyra fallskydd i form av:

Kontakta BGFIX idag för mer information eller utforska vårt utbud av fallskydd.

Hör av dig

  captcha

  x OK
  x OK

  Innan du lämnar oss....

  Här hittar ni aktuella erbjudande på byggstängsel och andra avspärrningsprodukter. Kompletta byggstängselpaket som passar perfekt till ditt projekt. Byggstängsel med eller utan transportpall. Kontakta någon våra kunniga säljare som lotsar dig igenom byggstängseldjungeln!